Charakterystycznym i wa積ym narz康em organizmu ryby jest p璚herz p豉wny. Pomaga on rybie przy zmianie g喚boko軼i wody wskutek zmiany obj皻o軼i gazu w p璚herzu, co w efekcie zmienia ci篹ar w豉軼iwy ryby. P璚herz p豉wny pe軟i tak瞠 funkcje aparatu hydrostatycznego.

Kszta速 i wielko嗆 p璚herza p豉wnego mog by ró積e; mo瞠 on by jednokomorowy o wygl康zie d逝giej rury ( 這sosiowate ) lub sk豉da si z dwóch komór ( karpiowate ).

 

P璚herz p豉wny powstaje ju u zarodka ryby jako odga喚zienie prze造ku. U niektórych ryb po陰czenie p璚herza p豉wnego z prze造kiem w wieku dojrza造m zanika ( okoniowate ). U ryb tych ci郾ienie w p璚herzu regulowane jest ilo軼i gazu, wydzielanego do przez specjalne gruczo造. Gruczo造 te przetkane s ogromn ilo軼i w這sowatych naczy krwiono郾ych, dostarczaj帷ych b康 pobieraj帷ych z nich gazy. Inne ryby, np. 這sosiowate, maj p璚herz p豉wny, który przez ca貫 篡cie jest po陰czony z przewodem pokarmowym.

 

Pierwsze nape軟ienie p璚herza odbywa si w charakterystyczny sposób. W momencie, gdy ma豉 rybka ( wyl璕 ) przechodzi z od篡wiania si zawarto軼i woreczka ó販iowego na od篡wianie pokarmem z zewn徠rz, podp造wa do powierzchni wody i pierwszym 造kiem chwyta powietrze nape軟iaj帷 nim p璚herz p豉wny.