Szkielet stanowi podstawowe rusztowanie cia豉 ryby. U gatunków ni瞠j rozwini皻ych np. jesiotrów, szkielet jest chrz瘰tny. U ryb wy瞠j rozwini皻ych, rusztowanie jest kostne. Sk豉da si z kr璕os逝pa, 瞠ber, ko軼i mi璠zymi窷niowych i ko軼i p貫tw, do których s przytwierdzone mi窷nie p貫twowe. Kr璕os逝p jest ró積ej d逝go軼i. Sk豉da si przewa積ie z 40-80 kr璕ów; ryby o ciele bardzo wyd逝穎nym, jak w璕orz, mog ich mie a 200. Wa積ymi zewn皻rznymi ko嗆mi g這wy s p豉skie ko軼i wieczka skrzelowego, z którego mo積a dok豉dnie odczyta wiek i wzrost ryby, szczególnie u karpia, lina i szczupaka. Wa積 ko軼i wewn皻rzn w czaszce ryby jest lemiesz, b璠帷y u ryb 這sosiowatych cech rozpoznawcz gatunku.

     Do wewn皻rznych ko軼i czaszki przyczepione s: 逝k 簑chwowy, 逝k gnykowy i 逝ki skrzelowe. Przy spo篡waniu ryb s這dkowodnych ( zw豉szcza karpiowatych ) daj si nam we znaki cienkie i d逝gie ko軼i 瞠browe, a przede wszystkim ko軼i mi璠zymi窷niowe w kszta販ie litery Y, zwane o嗆mi. Spotykamy je w mi窷niach grzbietowych zarówno ma貫j p這tki, jak i du瞠go szczupaka. W豉郾ie z powodu o軼i wiele ryb spo鈔ód s這dkowodnych nieznanych jest w naszej kuchni, mimo i mi瘰o ich jest cz瘰to bardzo smaczne. Stwierdzono, 瞠 u karpia ilo嗆 o軼i mi璠zymi窷niowych nie jest sta豉 i zacz皻o próbowa wybiera i krzy穎wa osobniki, u których ilo嗆 o軼i by豉 mniejsza. Nie zwi您ane z kr璕os逝pem s ko軼i p貫tw, zwane niekiedy ko嗆mi ko鎍zyn.