Mus awokado

 

Ciesz si, 瞠 powoli nabieramy zaufania do awokado, które coraz cz窷ciej pojawia si na naszych sto豉ch. Warto o nim pami皻a, ma bardzo delikatny smak i pi瘯ny, orzechowy zapach. Awokado musi by dojrza貫. Przypomn, 瞠 dojrza這嗆 sprawdzamy naciskaj帷 delikatnie palcem. Je郵i mi捫sz ust瘼uje, to oznacza, 瞠 awokado jest dojrza貫.

Sk豉dniki:

-          4 du瞠 dzwonka ryby (ok. 200 g),

-          2 造磬i mas豉,

-          2 dojrza貫 awokado,

-          sok z jednej cytryny,

-          z帳ek czosnku,

-          natka pietruszki,

-          cytryna,

-          ga陰zki koperku.

Przygotowanie.

Dzwonka ryby popieprzy i posmarowa cienko mas貫m. Opieka przez 5 minut na

grillu albo sma篡 na patelni. Awokado przekroi na pó. Wyj望 pestki, obra delikatnie ze skóry, pokroi na mniejsze kawa趾i i rozgnie嗆 dok豉dnie widelcem. Skropi sokiem z cytryny. Natk i czosnek bardzo drobno posieka, nast瘼nie starannie wymiesza z

awokado przyprawiaj帷 pieprzem i sol do smaku. Upieczon lub usma穎n ryb dekorujemy efektownie albo po prostu smarujemy musem. Wcze郾iej ryb skraplamy sokiem z cytryny.

Gdy pan domu b璠zie si pie軼i z ryb, my郵 o skrobaniu, patroszeniu i 禦udnym wyci庵aniu o軼i, pani domu mo瞠 z awokado zrobi sobie wspania陰 maseczk od鈍ie瘸j帷 skór. Gdy w domu robi co z awokado, zawsze kupuj jedno wi璚ej. W豉郾ie na maseczk, któr robi si z 2 sto這wych 造瞠k rozgniecionego awokado, 1 造磬i miodu, 3 kropel octu jab趾owego i odrobiny oleju sezamowego. Ale wró熤y do naszych letnich przysmaków.

 

 

Rybka z rabarbarem

Prosz si nie kr瘼owa, przecie widz, 瞠 znacz帷o pukaj si Pa雟two w g這w. Ja te bym si puka na Pa雟twa miejscu, ale nie uwierzy, kto nie skosztuje.

Sk豉dniki:

-          500 g rabarbaru,

-          500 g filetów z ryby,

-          200 g bia貫go pó逕ytrawnego wina,

-          4 naturalne serki homogenizowane,

-          250 g naturalnego jogurtu,

-          pó 造瞠czki 鈍ie穎 zmielonegobia貫go pieprzu,

-          kilka kropel sosu tabasco,

-          150 g suszonych moreli,

-          2 造磬i soku z cytryny.

Przygotowanie.

Morele moczymy przez noc w wodzie, nast瘼nego dnia lekko zagotowujemy, ods帷za

my. Rabarbar obieramy, kroimy na kawa趾i i wrzucamy na pi耩 minut do wrz徠ku, odcedzamy i dodajemy do moreli. Filety z ryby lekko solimy, pieprzymy, kroimy w kostk, troch wi瘯sz ni rabarbar, przesma瘸my na ma郵e i wyk豉damy na papierowy r璚znik. Kiedy wystygn, dodajemy do moreli i rabarbaru. Do serka homogenizowanego wsypujemy zmielony bia造 pieprz. Kropimy tabasco i mieszamy starannie z jogurtem. Serowo-jogurtowy sos rozprowadzamy bia造m winem. Gdyby sos, w którym ryba b璠zie p造wa w parze z rabarbarem by za g瘰ty, nale篡 rozcie鎍zy go winem. Mieszamy bardzo delikatnie wszystkie sk豉dniki i wstawiamy na 2 godziny. Sch這dzon letni przek御k nak豉damy do pucharków. Dekorujemy listkami mi皻y albo pietruszki. Mo積a te fantazyjnie powsadza szczypiorek.

 

Domowa sangria

Ju nie pami皻am, kiedy przetoczy豉 si moda na sangri. Hiszpa雟ki napój ze 鈍ie篡ch owoców k徙i帷ych si w m這dym winie. Kto bywa w lecie na Pó逕yspie Iberyjskim i próbowa tego orze德iaj帷ego specja逝 prosto z otwartych i stoj帷ych na restauracyjnych ogródkach beczek, potem koniecznie musia go zrobi u nas. Wspomniana moda na sangri mocno przygas豉, gdy w sklepach pojawi造 si butelki z gotow sangria. Wcale nie hiszpa雟kie, a kto ich zawarto軼i próbowa, pragnienie potem gasi czym innym. Wystarczy tego gadulstwa, zróbmy sobie w豉sn sangri. Je郵i chcemy, by towarzyszy豉 rybom albo daniom mi瘰nym, to starajmy si, 瞠by nie by豉 zbyt s這dka. Pochwal si w豉snym patentem na tak przek御kowo-obiadow sangri.

Sk豉dniki:

-          1 kg lekko kwaskowych jab貫k,

-          puszka brzoskwi w syropie,

-          4 鈔ednie pomara鎍ze,

-          2 cytryny,

-          3 butelki pó逕ytrawnego czerwonego wina,

-          2 butelki musuj帷ego wina,

-          100 g ginu,

-          100 g wytrawnego wermutu (extra dry),

-          100 g syropu z brzoskwi,

-          100 g naturalnego soku z cytryny.

 

Przygotowanie.

 Jab趾a obra ze skóry, wyci望 gniazdka, pokroi w du膨 kostk, wsypa do kamionkowej miski, pola sokiem z cytryny, ginem, wermutem i wstawi do lodówki na 3 - 4 godziny. Pomara鎍ze i cytryny dok豉dnie obra i pokroi w plastry. W du篡m naczyniu wymiesza wszystkie sk豉dniki. Tu przed podaniem doda sch這dzone, musuj帷e wina. Chochl rozlewa do szklanych dzbanków.

l tak dobrn瘭i鄉y do mety naszej podró篡 w krain owoców. Smacznego Pa雟twu 篡cz i pogody. Zw豉szcza pogody ducha.

 

W璕orz z zielenink

Sk豉dniki:

-          1,5 kg w璕orza wypatroszonego, bez skóry, pokrojonego na 5-cm kawa趾i,

-          2 du瞠 cebule,

-          po 2 dymki ze szczypiorem i 這dygi selera naciowego,

-          po p璚zku szczawiu, rze簑chy wodnej, pietruszki,

-          po ga陰zce estragonu, mi皻y, rozmarynu,

-          4 - 5 listków sza逕ii,

-          150 g s這dkiej 鄉ietany,

-          pó szklanki bia貫go wytrawnego wina,

-          50 g mas豉,

-          2 ó速ka,

-          3 造磬i soku z cytryny,

-          鈍ie穎 zmielony pieprz, sól.

Przygotowanie.

Kawa趾i w璕orza op逝ka i osuszy, skropi sokiem z cytryny. Cebul pokroi w plasterki. Dymk ze szczypio rem i wszystkie zio豉 drobno posieka. Mas這 rozgrza na patelni, 瞠by si spieni這. Sma篡 na nim kawa趾i w璕orza na 鈔ednim ogniu przez 3 minuty i przesun望 na brzeg patelni. Na 鈔odku zeszkli cebul, a potem domiesza zio豉 i trzyma na ma造m ogniu jeszcze przez 5 minut. Posoli i popieprzy, dola wino i 100 g wody. Przykry i dusi na ma造m ogniu przez kwadrans. Rozm帷i ó速ka ze 鄉ietan, potraw zdj望 z ognia, lekko przestudzi, wla na patelni ó速ka ze 鄉ietan, dobrze wymiesza i lekko podgrzewa a si sos zag窷ci. Ja ju nawet przez papier czuj aromat tego sosu.

 

Przypieczmy oko

Sk豉dniki:

-           4 sprawione okonie po 300 g,

-           300 g kurek albo ma造ch pieczarek,

-           150 g t逝stej 鄉ietany,

-           2 dobrze wysuszone bu趾i,

-           60 g pestek s這necznika,

-           3 造磬i mas豉,

-           造磬a oleju s這necznikowego,

-           jajko,

-           造磬a koniaku,

-           p璚zek cebulek ze szczypiorkiem,

-           造磬a soku cytrynowego,

-           4 造磬i posiekanej pietruszki,

-           鈍ie穎 zmielony pieprz, sól.

Przygotowanie.

Ryby odfiletowa, zdj望 skór i usun望 o軼i. Lekko skropi sokiem z cytryny, posoli i popieprzy. Bu趾i pokroi w kostk i zmieli razem z nasionami s這necznika, wsypa na talerz. Filety panierowa najpierw w rozm帷onym jajku, a nast瘼nie w bu販e ze s這necznikiem. Na patelni rozgrza 造磬 mas豉 i usma篡 po這w filetów z obu stron na jasnobr您owy kolor. Drug po這w na drugiej 造盧e mas豉. Trzyma w piekarniku w temperaturze ok. 50 stopni. Cebulki ze szczypiorkiem przekroi wzd逝 na pó, a potem na 2-centymetrowe kawa趾i, oczyszczone grzyby

pokroi w plasterki. Na czystej patelni rozgrza trzeci 造磬 mas豉 z olejem i poddusi cebul z grzybami. Mieszaj帷 doda 鄉ietan, doprawi pieprzem i sol, domiesza posiekan pietruszk, na ko鎍u pola koniakiem i wy這篡 ragout na filety.

 

pstr庵 z koperkiem

Sk豉dniki:

4 sprawione pstr庵i,

3 p璚zki koperku,

6 造瞠k octu winnego,

cytryna,

ugotowana marchew,

skórka starta z 1 cytryny,

造磬a sherry wino,

200 g g瘰tej 鄉ietany,

1/4 litra bia貫go wytrawnego wina,

3 listki 瞠latyny,

造磬a soli,

1/2 造瞠czki cukru,

1/2 造瞠czki bia貫go pieprzu.

Przygotowanie:

Owa p璚zki koperku (po pó) zapakowa w brzuchy pstr庵ów. Do 獞iartki wody doda ocet, kawa貫k skórki cytrynowej i sok z polowy cytryny, lekko posoli. W這篡 ryby do wywaru i gotowa na ma造m ogniu przez 20 minut. 2. ugotowanych pstr庵ów zdj望 delikatnie skór i zostawi do wystygni璚ia. 疾latyn namoczy w zimnej wodzie. Podgrza

wino, doda cukier i posoli, rozpu軼i 寬latyne, Pozosta造 p璚zek koperku posieka drobno i doda do p造nnej jeszcze galarety. Marchew pokroi w plasterki, u這篡 ha pstr庵ach. Pola ryby galaret i wstawi do lodówki. Do 鄉ietany doda otart skórk z cytryny, jedn 造瞠czk soku z cytryny, sherry, sól i pieprz. Wymiesza i poda w sosjerce razem z rybami.

S造nny smakosz, autor „Fizjologii smaku", Anthelme Brillat-Savarin uwa瘸, 瞠 najsmaczniejsze s pstr庵i z rzeki Furens. Sprawdza貫m na mapie, taka rzeka u nas nie p造nie. Musimy si zadowoli pstr庵ami z naszych rzek. te s smaczne.

 

Smacznego!